22 Mayıs 2022 Pazar

Logo Muhasebe Terimleri

Merhabalar, 

Logo uygulamaları paket program niteliğinde olduğu için kullanmaya ilk başladığınızda biraz karmaşık ve çok fazla bilgi gerektiriyormuş gibi gelebilir. 

Aşağıda bazı konularla ilgili genel anlamda hangi konu bahsedildiği zaman nelerin anlaşılması gerektiğine dair kısa bilgilendirmeler yer almaktadır: 

A) Cari Hesaplar

Logo ürünlerinde, cari hesaplar üç türde tutulmaktadır: Alıcı, Satıcı ve Alıcı+Satıcı. Genel muhasebe mantığında olduğu gibi alıcılar 120, satıcılar 320 olarak tutulur. Cari hesap kartlarını eklerken bunu kontrol edebilirsiniz: 


Sadece Alıcı veya sadece Satıcı türünde cari hesap eklenmesi durumunda bu tür cari hesaplarla yapılabilecek olan işlemler sınırlandırılmış olur. Alıcı türünde bir cari hesaba, mesela, alış faturası işleyemeyeceğiniz gibi satıcı türünde olan firmaya da satış faturası veya satış irsaliyesi kesemezsiniz. Bu tür durumlar için carinin türünü Alıcı+Satıcı olarak ayarlamanız gerekir. 

Grup Şirketi türünü farklı amaçlarla kullanabilirsiniz. Örneğin, bir carinin farklı noktalarda farklı vergi numarası ile şubeleri veya şantiyeleri olabilir. Bu tür durumlarda "Grup Şirketi" cari hesabını açıp, bu carinin altında yer alacak olan cari hesapların içinde bu grup carisini seçerek hem hareketlerin tamamını bu cari hesap üzerinden görebilirsiniz, hem bakiyelerini toplu olarak görebilirsiniz. Bunların da yanında Grup Carisi bazında işlem, risk, vade gibi konularda toplu güncelleme ve kontroller yapılması için tanımlamalar mümkündür. 




B) İrsaliye / Fatura

Logo ERP ürünlerinde hem irsaliyeler hem de faturalar için hem alış olarak hem de satış olarak girişler yapılması mümkündür. Genel olarak da irsaliyeler ile stok giriş veya çıkış işlemlerini, faturalar ile de bu giriş ve çıkışlara hitaben bedellerin girişlerini veya çıkışlarını yapabilirsiniz. 
İrsaliyeli fatura girişleri de mümkündür. Logo ERP ürünlerinde fatura girişi gerçekleştirildiği zaman uygulama tarafından otomatik olarak irsaliye girişi de yapılmaktadır. Bu şekilde girişlerde/çıkışlarda hem stoklar hem de bu stoklara ait bedeller aynı anda iletilmiş olur. 

Önemli: Logo ERP ürünlerinde öndeğer ayarlara bağlı olarak fatura girişi/çıkışı gerçekleştirildiğinde stok miktarlarında da değişimler aynı anda yansır fakat bazı ayarları yaparak stok miktarlarında herhangi bir değişiklik yapmadan sadece malzemenin bedellerini iletebilirsiniz. 


C) ÇEK / SENET TAKİBİ
Çek ve senet ticari alışverişlerde nakit harici kullanılan ödeme araçlarındandır. Alınan ya da verilen çek ve senetlerin takip edilmesi ve ön muhasebede işlenmesi gerekmektedir. İşletme vadeleri takip ederek, ödeme günlerinde ödeme, tahsil günlerinde tahsilat yapar. Vade tarihi ve tutar bilgileri ile senetlerinizi takip etmek nakit akışınız hakkında fikir sahibi olmanız bakımından da önemlidir.


D) BANKA HESABI TAKİBİ
İşletmenin banka hesaplarının durumunu takip etmesi ön muhasebenin konusudur. Banka üzerinden ödenen çekler, havaleler, tahsilat işlemleri gibi her türlü ödeme işleminin takibini içerir.


E) KASA HESABI TAKİBİ
İşletmenin nakit parasını ve günlük gelir-gider takibini yapmak için kullanılır. Nakit giriş ve çıkışlarında oluşan hareketin kaydı tutularak yapılan tahsilat ve ödemeler bu bölümde izlenir ve böylelikle işletmenin nakit işlemleri takip edilmiş olur.


Bunların haricinde herhangi bir konuda yardıma ihtiyacınız olursa yorum olarak iletebilirsiniz veya hyponectia@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Logo Dövizli Bakiye Takibi

Herkese Merhabalar,  Bu yazıda Logo Dövizli Bakiye Takibinden bahsediyor olacağım.  Logo kullanıcısı olarak Cari Hesaplar ekranına hakimsini...